Víztisztítók beszerelési képgaléria

Ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy részletesen bemutassam, hogyan lehet és kell beépíteni egy
Fordított Ozmózis víztisztító készüléket.
Kategóriákba szedve mutatom be a víztisztítók bekötését, beszerelését, és a kifolyó csapok elhelyezkedését.

A víztisztító berendezések beszerelésének 5 lépése van.

1. Betápvíz rákötés
2. Szennyvíz csatlakozás kialakítása
3. Kifolyócsap elhelyezése
4. Víztisztító beszerelvényezése
5. Ellenőrzés

 

Víztisztító készülékek beszerelési képek: Víz csatlakozási lehetőségek.

Hasznos infók a betáp víz csatlakozás kialakításához: Figyelem: A víztisztítót mindig hidegvízre kötjük! A víztisztító készülékeket legtöbbször a konyhába szoktuk beszerelni, mert itt a leg adottabbak a feltételek. Itt álltalában az alábbi cső csatlakozási méreteket találjuk meg: 3/8″, 1/2″, 3/4″. A fenti képeken jól láthatóak a lehetséges bekötési pontok: fali mosogatócsaphoz vagy sarokszelepre. A fali csap esetében 3/4″-os csatlakozásunk lesz, míg a sarokszelepeken lehet 3/8″, 1/2″, 3/4″ egyike, de akár több is. A készülékek dobozában 3/8″ vagy 1/2″-os T csatlakozó idomot található. Ha a konyhai mosogatócsap a falból ál ki akkor ahhoz külön kell rendelni 3/4″-os fali bekötő idom párt! Sarokszelepes csatlakozás esetén amennyiben önnek pont nemilleszkedik a csomagban lévő csatlkozó, akkor vízszerelvény boltban párszáz fotintért lehet kapni menetátalakító idomokat, amivel megoldható ez a probléma.

Ha elhelyezésre került a vízcsatlakozó T idom, akkor bele kell tekerni a 1/4″-os csapocskát, ami a víztisztítónak fogja szolgáltatni a vizet. A kis csapon lévő  huzzuk rá a műanyag csőre. A csövet körkörös modulatokkal toljuk rá a kis csatlakozóra, és érzéssel huzzuk meg a hollandert. Nem kell nagyon megszorítani! A szerelvényezéshez ajánlott a teflon szalag használata.

Víztisztító készülékek beszerelési képek: Szennyvíz csatlakozás.

Hasznos infók a szennyvíz csatlakozás kialakításához: A Forditott Ozmózis víztisztító készülék mosatja önnmagát, így szennyvíz elvezeteési lehetőséget kell kialakítani. Legtöbbször a konyhai mosogatószifon egyenes részébe szoktuk beszerelni, mert itt a legadottabbak a feltételek. A fenti képeken jól láthatóak a lehetséges bekötési lehetőségek. A készülékek dobozában található a gyorsan beépíthető szennyvíz csatlakózó bilincs. 

A szerelvényezés menete: Keressünk a lefolyó szifon szerelvényin egy olyan részt ahol legalább 4 cmm egyenes rész található. Próbáljuk oda a szennyvíz bilincset, hogy fel lehet e szerelni. Ha elfér, akkor 6mm -es fúróval fúrjunk egy lyukat a műanyag csövön. A csomagban található szivagy tömitésből pattincsuk ki a közepét és ragasszuk fel a bilincs belselyébe. A műanyag tömlőt dujuk előre bele a csatlakozóba. A cső végét vágjuk le kb. fél centiméternél, hogy ne lógjon be nagyon a szifonba. A két csavarral rögzitsük a bilincset.

Van, hogy sehová nem fér el a bilincs. Ebben az esetben csak simán dujuk bele a szennyvíz csőbe a 6mm-es lefolyó csövet, majd kelnjük körül egy kis sziloplaszt tömítő anyaggal. 

Víztisztító készülékek beszerelési képek: Mosogató tálcák és kifolyócsapok.

Hasznos infók a kifolyócsap szerelvényezéséhez: A Forditott Ozmózis víztisztító készülékhez többfajta kifolyócsapot választhatunk. Megkülömböztetünk egy, két és három utas csapokat a beszerelési képek szerint. Az egy és két utas csapoknak külön kell lyukat fúrni és legtöbbször a konyhai mosogatótálca sarkába vagy egyenes részébe szoktuk beszerelni. A háromutas csapokat a meglévő mosogatócsap helyére szereljük így nem kell külön lyukat fúrni.

A szerelvényezés menete: Keressünk a mosogatótálcán egy olyan részt ahol legalább 4 cm egyenes rész található. Próbáljuk oda a kifolyócsapot, hogy fel lehet e szerelni. Akár fém akár gránitőrlemény mosogatótálcáról beszélünk ugyan úgy  sima vasfúróval fúrjunk ki. Előbb egy 6mm – es lyukat, majd ezt egy 12mm-es fúróval bővítsük fel. 

Van, hogy sehová nem fér el a csap a mosogatótálcán.  Ebben az esetben még lehet, hogy van lehetőség van a mosogató púlt átfúrására. Ha a munka pulba szerelvénnyezzük a kifolyó csapot, akkor  csap szárát a furatnál kenjük körül egy kis sziloplaszt tömítő anyaggal, hogy véletlenül se ázzon fel a munkalap. Ha a munkalapon sincs fúrási felület, vagy egyáltalán nem szeretne fúrni, akkor a háromutas csapok jelentik a megoldást. Háromutas csapok mindig vannak raktáron több színben és kivitelben.

Víztisztító készülékek beszerelési képek: Mosogató szekrények.

Tartályos víztisztítók elhelyezése.

Hasznos infók a Forditott Ozmózis víztisztítók elhelyezéséhez: Általában a mosogató szekrényben helyezük el a készüléket, de ez nem kötelezező. A készülék lehet 2-3 méter távolságban is a kifolyócsaptól, ha csak úgy van hely a szerelvényezéshez. Mint azt a képek is mutatják igen kis helyre is beférnek a víztisztítók, már a 45 cm széles szekrénybe is beszerelvényezhetőek. Egyértelmű, hogy a tartály nélküli készülékek kevesebb helyet foglanak, de a tartályos gépek elhelyezése se vészes. 

A szerelvényezés menete: Az előző lépésekben kialakítottuk a betáp víz ellátást, a szennyvíz elvezetést, és beszereltük a kifolyócsapot. Az egységcsomagban 6méter 6mm átmérőjü fehér csövet találunk. Ezt előre megtervezetten érdemes feldarabolni, nehogy valahová rövid legyen egy darab (4db csőre lesz szükség, normál esetbe 4 egyforma darabot vágunk. Ha még is kevés lenne a cső lehet rendelni, nem drága.

Nem feltétel, hogy a tartály és a víztisztító egy szekrényben legyen. Vannak esetek amikor a tartályt egy vagy két szekrénnyel arébb helyezzük el. (Ilyenkor van szükség plusz csőre). Szükség esetén a készüléket és a tartályt is le lehet fekteni.

Víztisztító készülékek beszerelési képek: Mosogató szekrények.

Tartály nélküli direkt átfolyós víztisztítók elhelyezése.

A tartály nélküli direkt átfolyós víztisztítók elhelyezése helytakarékosabb.

A telepítési képeken jól látszik, hogy sokszor már van kuka vagy vízmelegítő a szekrényben. Ennél fogva csökken a telepítési felület. Mivel a direkt átfolyós víztisztítóknak nincs külön tartája, ezért szinte minden konyhaszekrénybe befér. Viszont figyelni kell arra, hogy ezek a készülékek 220V elektomos árammal működnek.

Hasznos infók a Forditott Ozmózis víztisztítók elhelyezéséhez: Általában a mosogató szekrényben helyezük el a készüléket, de ez nem kötelezező. A készülék lehet 2-3 méter távolságban is a kifolyócsaptól, ha csak úgy van hely a szerelvényezéshez. Mint azt a képek is mutatják igen kis helyre is beférnek a víztisztítók, már a 45 cm széles szekrénybe is beszerelvényezhetőek. Egyértelmű, hogy a tartály nélküli készülékek kevesebb helyet foglanak, de a tartályos gépek elhelyezése se vészes. 

A szerelvényezés menete: Az előző lépésekben kialakítottuk a betáp víz ellátást, a szennyvíz elvezetést, és beszereltük a kifolyócsapot. Az egységcsomagban 6méter 6mm átmérőjü fehér csövet találunk. Ezt előre megtervezetten érdemes feldarabolni, nehogy valahová rövid legyen egy darab. Ha még is kevés lenne a cső lehet rendelni, nem drága.

Nem feltétel, hogy a tartály és a víztisztító egy szekrényben legyen. Szükség esetén a készüléket és a tartályt is le lehet fekteni, ha muszály. 

A készülék ellenőrzése:
– Ha kész a szerelvényezés nyissuk kia betáp vízcsapot és engedjedjük rá a víztisztítóra a hálózati csapvizet. Nézzük meg hogy nincs e csepegés.
– Ha elektromos készülékről van szó, akkor dugjuk be a konnektorba.
– Nyissuk ki a kifolyó csapot, és várjuk meg míg elkezd folyni a víz. (Ez 1-2percig is eltarthat kissebb készülékeknél. Ha az első liter víz szűrke nem kell megijedni, mert csak a aktívszén szűrő mosatódik ki.)
– Ellenőrizzük a vezérlő szelepeket az alábbi módon: zárjuk el a kifolyócsapot és tartályos készülékeknél a tartályon lévő csapot is. Ekkor a készülék tellitetséget fog érzékelni és leáll, záródnak a vízszelepek. Akkor működik jól egy készülék, ha halljuk, hogy nincs vízmozgás a készülékban, tehát ténylegesen áll a víztermelés. (A kissebb készülékeknek1-2 percre is szüksége lehet mire teljesen elzárnak a mechanikus szelepek.) 
– Ha minden rendben akkor az átmosatás következik. Direkt átfolyós készülék esetében nyissuk ki a kifolyócsapot és hagyjuk folyni a vizet 10 percig, hogy kitisztuljanak a szűrők és a csövek. Tartályos gép esetén nyissuk kia tartálycsapot igy a víztisztító elkezdi feltölteni a tartályt. Várjunk 1 órát,  míg feltöltöltődik a tartály. Ezután nyissuk ki a kifolyócsapot, hogy átmosatódjon a rendszer.
– Ha mindennel megvagyunk ihatjuk a friss és tiszta vizet. 

 

Visszahívást kérek. Várható válaszidő, munkaidőben 4-8 óra.

Fogadd el az Adatvédelmi nyilatkozatunkat

Fogadd el az Általános Szerződési Feltételeinket.