Üdvözöllek a modern és precíziós készülékek sérülékeny világában. Bár a mai világ óriási kényelmet biztosít számunkra, de a másik oldalról igencsak nagy anyagi terhet akaszt a nyakunkba.

Azt szokták mondani: Mindennek ára van.

Én pedig azt mondom: A javításnak meg díja.

Ami manapság erőteljesen emelkedik, és még találni kell egy jó szerelőt is. Bocsánat, mit beszélek, lassan már fehér hollót könnyebb szerezni, mint jó szerelőt. De még nem beszéltünk a várólistáról. Mert ugye a jó szerelő nem otthon ül és arra vár, hogy mi felhívjuk. Márpedig egy vízkő okozta gázkazán megállás esetén jól jönne, ha nem két hét múlva lenne ismét fűtés.

17 év víztechnikában eltöltött év után azt gondolom, hogy a megelőzés mindig olcsóbb. A vízkő okozta károk esetében ez sokszorosan igaz. Szerintem nincs olyan háztartás, amely ne tapasztalta volna meg a vízkő mellékhatásait.

Ebben a cikkben a vízkőlerakódás megelőzése lesz a fő téma. Nem fogok kitérni arra, hogy mi a vízkő, mert a legtöbb embert ez nem érdekli. A kérdés hozzám mindig az: – Milyen vízkőmentesítő megoldások léteznek?

Amikor a vízkőről szakmai szemmel beszélünk, a vízkeménységet vesszük alapul. Magyarországon Német keménységi fokban (Nk) szoktuk megadni a számot, és ehhez méretezzük és állítjuk be a vízlágyító berendezéseket.

A vízkeménységet az alábbi besorolás szerint lehet meghatározni: 1-10 alacsony, 10-20 közepesen kemény, 20 – nagyon kemény.

Egy másik besorolás szerint: 1-7 lágy, 7-14 közepesen kemény, 14-21 kemény, 21- nagyon kemény. Mindegy melyik besorolást nézzük, mert Magyarországon szinte mindenütt keményebb a víz, mint 10 Nk, ami pedig igencsak sok lerakódást tud képezni. Azt lehet mondani, hogy a gépeink és szanitereink védelme érdekében mindenképp javasolt valamilyen vízkőmentesítő eljárás alkalmazása.

Az ügyfélkörzetemben a legkeményebb víz Tokaj-Hegyalja környékén van, itt már mértem 26 német keménységet is, ami nagyon erőteljesen képes eltömíteni a csővezetékeket, és a készülékeket. Íme, néhány szerelés közben készített kép, ami jól tükrözi, hogy a vízkőlerakódás nemcsak egy városi legenda.

Vizkoves csovek montazs kicsi

A másik oldalról nézve azt is mondhatnánk, hogy mi ez a nagy felhajtás, régen is voltak mosógépek és 20 évig mentek, nem ártott nekik a vízkő. Ez igaz, de a mai gépeknek viszont árt. Miért van a jelen korban ekkora probléma a vízkővel? Azért, mert régen kevesebb volt a gép az otthonunkban, és azok is sokkal durvább szerkezetek voltak. Ma már nagyon finomra hangolt és precíziós készülékeket használunk, amelyek álomba illő módon működnek, viszont hihetetlenül érzékenyek a vízkőre.

A legnagyobb galibát egy háztartásban talán a kazán hőcserélő elvízkövesedése tudja okozni, mert ilyenkor a kazán kiáll hibára, és egyszerűen leáll.

De mi az a hőcserélő, ami vízköves lesz, és vége mindennek? Ez az alkatrész készíti a meleg vizet, és télen, nyáron üzemel. A meleg felületen fokozott sebességgel kezd el kirakódni a vízkő mindaddig, míg teljesen el nem dugul a hőcserélő.

Elmesélek egy történetet, ami velem esett meg 2010 táján. Akkor még csak nagytestű vízlágyítókat forgalmaztam, és nem voltak olyan jó hatásfokú, és kisméretű vízkőmentesítők, mint amilyenek ma léteznek. Mivel a vízlágyító nem fért be a lakásba nekem is kemény vízről menta kombi kazán. Volt szerencsém, vagyis szerencsétlenségem saját bőrömön megtapasztalni, milyen az, amikor egy kazán leáll télen tartós mínusz 10-15 fokban. Egyik pillanatról a másikra két kisgyermek mellet se fűtés, se melegvíz. Szerencsére volt jó kazán szerelő ismerősöm és sikerült még aznap kisavazni (sósavval kioldani a hőcserélőből a vízkövet), és újra indítani a rendszert. Rossz belegondolni, hogy milyen kellemetlen meglepetéseket tud okozni egy-egy ilyen meghibásodás.

vizkotol elrakodott kazan hocserelo

A vízkő eltávolítására általában két technológiát szoktunk alkalmazni:

– Műgyantás ioncserés vízlágyító

– Elektromágneses vízkőmentesítő

Erről a témáról olvashatsz a Melyik a jobb? A vízlágyító vagy a vízkőmentesítő? című cikkben. Tovább a cikkhez >>>