Vizlagyito vs vizkomentesito

Szerintem senkinek nem kell bemutatni a vízkövet, és az általa okozott károkat. Viszont azt már inkább érdemes körbejárni, milyen lehetőségek vannak a vízkővel szemben, és mit mikor lehet alkalmazni, vagy épp ellenkezőleg mikor nem.

Hogyan lehet védekezni a vízkő ellen? Valamilyen speciális szerkezettel, amit kimondottan a vízkőmentesítésre fejlesztettek ki. Szerencsére a mai technikai fejlődés sok újdonságot kínál az emberek számára. Egy biztos. Minden vízzel kapcsolatos problémára létezik technikai megoldás, és ez jó hír. Az már kevésbé, hogy minél nagyobb a kínálat, annál több idő a tájékozódás, és nehezebb egy jól működő készülék kiválasztása.

Ilyenkor merül fel a kérdés: – De melyiket érdemes választani? Ha nagyon le csontozzuk a technológiákat, akkor két nagy szakterületre tudjuk osztani a vízkőmentesítésre használt készülékeket:

 1. Ioncserés műgyantás vízlágyítás

  2. Mágneses elvű vízkőmentesítés

  Az összes piacon fellelhető vízkőmentesítő készülék a fenti két kategória valamelyikébe tartozik. Én személy szerint az elmúlt évek tapasztalata alapján csak két termék típust telepítek. Az Euro-Clear műgyantás vízlágyító, és a Dropson elektro impulzus elven működő vízkőmentesítő családot.  Mindkét gyártó termékpalettáján találhatóak háztartási és ipari kivitelű készülékek, komoly műszaki paraméterekkel. 

Euro clear vizlagyito csalad

Muszáj elmondanom, hogy a műgyantás vízlágyítók a működési elvük szerint szinte azonosak. Mindegy melyik gyártó állítja elő a készüléket, mert a fő elemek, és a működési mechanizmus ugyan azok lesznek, csak a designes és a vezérlés változik.

Előnye: Tökéletesen lágy vizet bíztosít

Hátránya: Nagy géptest, nem mindenhová beépíthető

 

Dropson EMI vizkomentesito keszulekek

Viszont a mágneses elvű vízkőmentesítőkről már nem lehet ugyanazt elmondani, mint a vízlágyítókról. Nagyon sokfajta készülék létezik, nagyon eltérő technológiával és hatásfokkal.

Előnye: A kis géptest miatt sokkal szélesebb körben beépíthető

Hátránya: Nem lágyítja a vizet, hanem kicsapódásra alkalmatlanná teszi a vízkövet.

De akkor melyik technológia a jobb? Azt szoktam mondani, hogy az elsődleges kérdés nem az, melyik a jobb, hanem mi a felhasználói igény. Másodlagosan pedig, hogy az adott helyre mit lehet beszerelni. Márpedig nagyon sokszor ez dönt. Az élet nem fekete vagy fehér. Amikor elmegyünk felmérni egy ház, ingatlan, vagy telephely adottságait, rájövünk, hogy nem lehet bármit bárhova beépíteni, így sokszor változik a terv. Az esetek többségénél nem az igény, hanem a lehetőség fog dönteni. Kivéve, ha új építésű ingatlanról beszélünk és előre ki lett alakítva telepítési hely.

De akkor melyik készüléket lehet mindenhová beépíteni? Ez sem ennyire könnyű kérdés, mert sajnos vannak olyan esetek, amikor gyakorlatilag semmit sem tudunk beépíteni, mert a telepítési feltételek nem teljesülnek. Megemlítek pár példát:

 • Amikor a bejövő víz gerinc a ház hátánál van elvezetve és nincs rajta telepítési pont.
 • Amikor csak vízóra aknába lehetne telepíteni, de az mindig tele áll talajvízzel.
 • Társasházakban, ahol a hideg és melegvíz külön vízórán át érkezik.

Felsorolom az általános telepítési feltételeket, mert ez jó támpontot ad egy érdeklődőnek, a további tájékozódáshoz:

 • Fagymentes hely
 • Víz csatlakozási lehetőség a főgerincre
 • Kellő mennyiségű telepítési hely
 • 220V elektromos csatlakozó
 • Szennyvíz elvezetési lehetőség. (A vízlágyítóknak kell, a vízkőmentesítőknek nem.)

Hoppá! Ismét ott állunk, hogy még mindig nem tudjuk, hogy mi számunkra a jó megoldás. Akkor most vízlágyítóban vagy vízkőmentesítőben gondolkodjak?

Őszinte leszek. Órákon keresztül tudnám neked sorolni mindkét technológia előnyét és hátrányát egymáshoz viszonyítva, de ha nem ismerem a telepítési feltételeket, akkor nem tudok készüléket ajánlani. Márpedig itt sok tényezőt kell figyelembe venni: a helyszínt, a víz felhasználás célját, a felhasznált vízmennyiséget 1 nap, 1 hónap, 1 év alatt, de még a csúcs térfogat áramot is. Ivásra, ipari vagy mindkét célra lesz használva az előállított kezelt víz? Mekkora a cső átmérő, és a kezelt víz meddig áll a rendszerben? Lesz a víz 80 foknál nagyobb üzemi hőfokú, vagy esetleg élelmiszert előállító gépekbe használva? Stb…

A szakmai véleményem az, hogy mielőtt bármilyen vízkőmentesítésre szolgáló készüléket elkezdenél komolyan nézegetni érdemes először a telepítési feltételeket körbejárnod, mert ezek szoktak lenni a kizáró okok. A másik lényeges észrevételem, hogy nem könnyű utána olvasni a dolgoknak, és ebből sok ügyfelemnek volt már telepítési problémája.

Mint azt a reklámok is mondják: kérje ki szakember tanácsát. Viszont a vízkezelők telepítése nagyon összetett, és sok paramétert kell szem előtt tartani. Pont ezt a problémát kiküszöbölendő, készítettem egy csekklistát, ami alapján ki lehet deríteni, hogy mit hova és kinek lehet telepíteni, mert a legtöbb telepítéssel kapcsolatos kérdés szerepel benne. A csekklistát e-mail címre tudom küldeni, ha szeretnéd megkapni kérlek, iratkozz fel a hírlevelemre. Itt