Tisztelt Érdeklődő!

Ezt a rövid segédletet azért állítottam össze, hogy könnyebb legyen a választás a víztisztító berendezések között. A víztechnológiai szakágban eltöltött 15 év alatt, általában az alábbi kérdések merültek fel az emberekben. Igyekszem az eldöntendő kérdéseket logikai sorrendbe tenni. Azt gondolom, hogy ha valaki átgondoltan szeretne venni egy számára megfelelő ivóvíztisztító berendezést, akkor az alábbi listán végigmenve, és az útmutató segédletet használva, nagyon nem lehet melléfogni.

Oldalamon csak membrán technológiás Reverz Ozmózis (Fordított Ozmózis) és NANO elvű víztisztítókat forgalmazok. Miért? Mert ezek rendelkeznek a legkiemelkedőbb szűrési hatásfokkal. Fontos megjegyeznem, hogy ezt nem én állítom, ez a szakipar hivatalos álláspontja! Ezzel lehet vitatkozni, de attól még tény marad.

A kínált típusok között néha, csak leheletnyi eltérések vannak, olykor pedig óriási a különbség. Bár minden berendezést, amiben van legalább egy darab szűrőbetét, víztisztítónak nevezünk, tudásban lényeges különbségek vannak. Megpróbálom röviden összefoglalni, hogy melyik víztisztító mit tud, és kinek melyiket ajánlom. Pár döntés meg kell hozni a vásárlás menete során. Kérem, rendelés előtt olvassa el figyelmesen, és sokkal könnyebben fog menni a döntés.

Eldöntendő kérdések a víztisztító kiválasztása során:

Tartályos vagy tartály nélküli víztisztítót szeretnénk-e vásárolni? Mivel a konyhai víztisztító berendezések lassan tisztítanak, ezért a tisztított vizet egy 12 literes tartályba nyomják, ha az megtelik a víztisztító automatikusan leáll. Ebben az esetben egy tartálynyi folyamatosan pufferelt tisztított víz áll rendelkezésünkre. Vannak, akik nem szeretik a tartályokat és inkább egy nagyobb teljesítményű, drágább, de tartály nélküli készüléket választanak. Mindkettő variációnak van előnye és hátránya.
A tartály nélküli RO 800-as ivóvíz-tisztítónak a beszerzési és a fenntartási költsége is nagyobb, de nincs tartálya, így mindig frissen tisztítja a vizet. Nem fog olyan gyorsan folyni belőle a víz, mint a konyhai csapból, egy kicsit várni kell a tiszta vízre! A tisztítási teljesítménye 70 liter/óra, 1,1 liter/ perc, kb. 20 mp egy pohár víz. A készülék vízcsap kinyitására bekapcsol, és a vízcsap elzáráskor kikapcsol.

A kis konyhai víztisztítók olcsóbbak, és a szerviz költségük is kisebb, de ha keveset használják, és nem ürítik ki a tartályt legalább hetente egyszer, akkor pangó, víz alakulhat ki. Az elmúlt 15 évben nagyon sok tartályos víztisztítót szervizeltem, és azt tudom mondani, hogy nincs a tartályokkal gond, ha az ügyfél rendszeresen szervizeltet és fertőtleníttet. A probléma azoknál az embereknél alakul ki, akik nagyon keveset használják a készüléket, és így sokat áll a víz a rendszerben. De szeretném felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy a helytelen üzemeltetés, nem a technológia hibája. Ugyan úgy, mint az sem az autó gyártó hibája, ha valaki nem cserél olajat!

(Megjegyzés:
– Én személy szerint tartályos víztisztító berendezést használok, és tökéletesen megvagyok vele elégedve.
– Nemrég vizsgáltattunk be egy 15 éves tartályos víztisztító berendezést, – ami rendszeresen volt végig szervizelve és fertőtlenítve -, és a vízvizsgálati jegyzőkönyv minden paraméterre tökéletes eredményt hozott.
– Tartály nélküli kivitelben, csak Reverz Ozmózis rendszerű készüléket forgalmazok, NANO -t nem. Nagyon drága hozzá a membrán!)

Ha nem tartály nélküli készülék lesz választva, akkor az alábbi kérdés merül fel?

Reverz Ozmózis vagy Nano elvű víztisztítót szeretne-e vásárolni? Konyhai víztisztítók kategóriában két nagy csoportot különböztetünk meg. Mindkettő membrán technológia elvén működik.
1. Reverz Ozmózis víztisztítók
2. Nano víztisztítók

Mi  a membrán technológia? Az emberi sejthártya működésének modellezése egy berendezésben. Az Ozmózis folyamata az emberi testben is lezajlik. A félig áteresztő hártyán keresztül a folyadék a sűrűbb felől a hígabb felé áramlik, és közben a nemkívánatos anyagok kiszűrésre kerülnek. A Reverz Ozmózis, magyarul Fordított Ozmózis azt jelenti, hogy az emberben végbemenő folyamatokat megfordítva, mesterségesen szimulálva, külső nyomást segítségével megy végbe. A membránba egy ágon érkezik meg az előszűrt nyers víz, ami ketté választódik tisztított vízre, ami a tartályban pufferelődik, és a szennyvízre a csatornába vezetődik.

A Reverz Ozmózis technológia: rövidítve RO. 0,0001 (egy tízezred) mikron méretig eltávolítja a szennyeződéseket a vízből. (Vírusokat, baktériumokat, nehézfémeket, vízkövet, trihalogén metánokat, nitrátot, arzént, hormon és antibiotikum származékokat, ipari szennyeződéseket, stb..) A desztilláció után a legtisztább vizet ezzel az eljárással lehet előállítani. Átlagosan nézve a konyhai készülékek 90-95%-os hatásfokkal működnek. Az RO eltávolítja a vízből az ásványi anyagokat is. A magas szintű szűrésnél, már nem lehet kompromisszumot kötni. A NASA erre fejlesztette ki, hogy bármilyen koszos vízből tudjon iható vizet készíteni.

A NANO technológia: 0,001 (egy ezred) mikron méretig eltávolítja a szennyeződéseket a vízből. (Vírusokat, baktériumokat, nehézfémeket, vízkövet, trihalogén metánokat, nitrátot, arzént, hormon és antibiotikum származékokat, ipari szennyeződéseket, stb..) A Reverz Ozmózis után a legtisztább vizet ezzel az eljárással lehet előállítani. Átlagosan nézve kb. 80%-os hatásfokkal működik. A Nano membránon picivel nagyobb pólusok vannak, ezért nem szűri meg a vizet annyira, mint az RO. Ásványi anyagokból egy kicsit több marad a vízben.

Megjegyzés:
– Pár méretarány a viszonyítás kedvéért, hogy még is milyen magas fokú szűrésről beszélünk. Influenza vírus 0,1 mikron, Salmonella baktérium 0,6 mikron, emberi hajszál 0,2 mm.
– A Reverz Ozmózis technológiát a NASA tökéletesítette.
– A világban sok millió membrántechnológiás víztisztító üzemel.
– Mára sok városi víztisztító telep is használ ipari méretű Reverz Ozmózis víztisztítót, és az így előállított tiszta vizet hozzá keverik a városi csapvízhez.

Melyik víztisztítót válasszam?
Ha már eldőlt, hogy RO vagy NANO víztisztító lesz vásárolva, akkor a készülék választás következik. A víztisztítóknak van egy száma pl. Harmónia Vízforrás RO 100. A 100-as szám a Reverz Ozmózis Membrán névleges teljesítményét mutatja gallonban. 1 gallon 4,1  liter, tehát a 100-as membrán napi 410 liter vizet képes előállítani, ami óránként 17 liter. A membránok lehetnek 50,75,100, a kis, és kétszer 400 gallonosak a nagy készülékekben.
Röviden megfogalmazom, hogy melyik készüléket kiknek ajánlom:

Harmónia Vízforrás NANO 50: Teljesítmény 3-5 liter/óra. 1:3 vízarány. 12 literes tartály.  Nyomásfokozó szivattyú nélküli kivitel.
Ajánlom egy két fős kis háztartásoknak, nyugdíjasoknak, ahol napi pár liter vízfelhasználásra számíthatunk.

Harmónia Vízforrás RO 75: Teljesítmény 5-8 liter/óra. 1:3 vízarány. 12 literes tartály.  Nyomásfokozó szivattyú nélküli kivitel.
Ajánlom családoknak, kisebb irodáknak ahol napi 10-20 liter vízfelhasználásra számíthatunk.

Harmónia Vízforrás RO 100: Teljesítmény 6-12 liter/óra. 1:2 vízarány. 12 literes tartály.  Nyomásfokozó szivattyú nélküli kivitel.
Ajánlom családoknak, irodáknak, ahol a vízkivétel napi 20-30 liter.

Harmónia Vízforrás NANO 50 turbó: Teljesítmény 12-17 liter/óra. 1:2 vízarány. 12 literes tartály.  Nyomásfokozó szivattyúval szerelt kivitel.
Ajánlom családoknak, irodáknak, ahol napi 30-40 liter vízfelhasználásra számíthatunk.
Ez a készülék fúrt kút esetén is használható.

Harmónia Vízforrás RO 100 turbó: Teljesítmény 12-17 liter/óra. 1:2 vízarány. 12 literes tartály.  Nyomásfokozó szivattyúval szerelt kivitel.
Ajánlom családoknak, irodáknak, ahol napi 30-40 liter vízfelhasználásra számíthatunk.
Ez a készülék fúrt kút esetén is használható.

RO 800 turbó: Teljesítmény 70 liter/óra. 1:2 vízarány. Tartály nélküli direkt átfolyós.  Nyomásfokozó szivattyúval szerelt kivitel.
Ajánlom azoknak, akik tartály nélküli átfolyós rendszerű víztisztítót keresnek, továbbá nagy irodáknak, ahol sokan dolgoznak, és nagy a vízfogyasztás. Kis üzemeknek, ahol napi 300-400 liter vízfelhasználásra számíthatunk. Illetve fúrt kutat használók számára.

Megjegyzés:
– Bár a NANO membránoknak kisebb a számozása, a nagyobb pólusméret miatt gyorsabban termelik a vizet.
– A membránokon feltüntetett maximális teljesítmény, csak 4-6 bár nyomás esetén valósul meg. Ha kevesebb a nyomás, csökken a vízhozam is.

Szükségem van-e nyomásfokozó szivattyúval szerelt víztisztítóra?
Ha a lakásban, házban a víznyomás stabilan 3-4 bár, akkor nem ajánlom az elektronikával szerelt készülékeket. Tökéletesen működnek a szivattyú nélküli gépek is, és áramot sem fogyasztanak. Ha viszont nagyon alacsony a házban a nyomás, akkor indokolt a szivattyús kivitel. Illetve fúrt kutak estében mindig ajánlott a nyomásfokozó szivattyús berendezés.

Melyik kifolyócsapot válasszam?
Régen egyszerű volt a választás, mert összesen egy csap volt. Azóta jelentek meg új modellek, igazodva a modern konyhák elvárásaihoz.
Az alap csapok a krómozott 1 utas kifolyócsapok, amelyeknek 13 mm-es lyukat kell fúrni a mosogató tálcán vagy a munka pulton. Ezek a legolcsóbbak és a legegyszerűbben telepíthetőek. Ha valakinek régi a konyhája és nem szeretné extrázni, akkor tökéletes választás.
A 2 utas kifolyócsapokat akkor javaslom, ha a készülékre lesz szerelve lúgosító patron. Ebben az esetben lehet külön kivenni lúgosított és nem lúgosított vizet is. 2 db13 mm-es lyukat kell fúrni a mosogató tálcán vagy a munka pulton. Ezt érdemes egyeztetni előzőleg, mert nem minden konyhában lehet beépíteni!
A 3 utas kifolyócsapok a legújabb fejlesztések közé tartoznak. Nem kell külön fúrni, hanem a hagyományos konyhacsapot ötvözi a víztisztító csappal. A konyhai mosogatócsap helyére kerül beépítésre. Kapható króm, matt króm, és 10 fajta gránit színben.

Megjegyzés:
– A csapokról beszerelési képeket lehet látni, minden víztisztítónak a bővebb termékleírásában.
– Ha három utas csapot és lúgosító patron is lesz választva, akkor a lúgosítás bekeveréses megoldással kerül megoldásra. ez azt jelenti, hogy a kifolyó csap előtt a lúgos és a tiszta víz 50-50% arányba keveredik.
– Három utas csapból a matt króm a legkedveltebb, és ár érték arányban is a legjobb választás.

Kérjek-e a víztisztítóra energetizáló modult?
Ez egy érdekes téma, mert a víz energetikája komoly berendezésekkel ugyan mérhető, de ez egy konyhában nem kivitelezhető. Ha hasonlítanom kellene talán azt mondhatom, hogy olyan ez, mint az ima. Valaki vagy hisz benne vagy nem. A patron természetes kristályokkal van töltve, ezen folyik keresztül a tisztított víz. A parton a tartály és a csap közé van bekötve, így a kristályok frissen energetizálják a vizet. A víz átfolyásakor felveszi a Hegyikristály, Rózsakvarc, és Ametiszt rezgését, ami embertől függően hathat a szervezetre.
Megjegyzés:
– Mindenkinek hite szerint.
– A kristályok hatása a népi hiedelmekre, és tapasztalatokra épül.

Kérjek-e a víztisztítóra ásványi anyag visszasózó patront?
Talán ez a kérdés az, ami a legjobban megossza az embereket. Sok embernek nagy dilemma, hogy a tisztított  víz nagyon kevés ásványi anyagot tartalmaz. és így egészséges e a fogyasztása? Mindenhol hallani, hogy márpedig az ásványi anyagokara az emberi szervezetnek szüksége van. Igen ez így van, csak az a kérdés, milyen formában, és honnan? Ez egy nagyon nagy és bonyolult témakör. Tudnám, de nem fogom kifejteni, hogy az emberi szervezet hogyan működik, és miként megy végbe az ásványi anyag felszívódás, és kiürülés. Röviden csak annyit mondok erről a témáról, hogy mindenki döntsön úgy ahogy jónak érzi. Ha valaki úgy vélekedik, hogy szüksége van a tiszta vízbe az ásványok vissza adagolására, akkor kérje az ásványi anyag visszasózó patront. Ha valaki pedig azt szeretné, hogy a víz nagyon tiszta, és minden ballaszt anyagtól mentes legyen, akkor ne kérjen visszasózást.

Megjegyzés:
– A vízben lévő ásványi anyagok felszívódási aránya 3-5%.
– Az ásványi anyag visszasózó patron kevés ásványi anyagot old vissza a vízbe, mert nem cél az ásványvíz jellegű víz élőállítása, főleg a víz ízesítésről van szó.
– Az én  családom 15 éve ásványi anyag visszasózás nélkül issza a tisztított vizet, és még mindig élünk.

Kérjek-e a víztisztítóra PH+ lúgosító patront?
A víz lúgosítása, szubjektív elbírálást igényel. Szintén csak azt tudom elmondani, hogy mindenkinek egyéni döntése, hogy mit szeretne és mi a fontos számára. De egy biztos, ez a megoldás jóval olcsóbb. mint venni a palackozott lúgos vizet.

Megjegyzés:
– Az üzemben lévő készülékek kb. 10%-án üzemel lúgosítás funkció.
– A lúgosító patront évente cserélni kell. Jelenleg a lúgosító PH+ csere patron ára 7500Ft.

Kérjek-e a víztisztítóra UV csírátlanító lámpát?
Az UV lámpát, Reverz Ozmózis, illetve Nano víztisztítókhoz használjuk. A víztisztító által előállított tisztított vizet lehet vele 99,99%-ig csírátlanítani. A vezetékes vízből elő állított tisztított víz mikrobiológiailag minimális kockázatot jelent, így mindenkinek egyéni döntése, hogy indokolt-e számára a víz teljes sterilizálása. Fúrt kútra való telepítéskor kimondottan ajánlott.

Megjegyzés:
– Ha a víztisztító készülékhez ami nem igényel áramot, UV lámpát szerelünk, akkor a mosogatóban 220V -os elektromos csatlakozásra van szükség!
– Az UV égő 1-4 évente kiég, és cserélni kell. A csere UV égő ára 10 000 Ft-os nagyságrendet képvisel.
– Az UV lámpában kb. 2 dl víz áll, ha több órán át nincs használva a készülés, akkor az égő hőjétől a víz enyhén átmelegszik. Az átmelegedett langyos vizet célszerű kiengedni.

Döntés: Beszereléssel vagy beszerelés nélkül?
2004-óta foglalkozom ivóvíztisztítók forgalmazásával, beszerelésével és karbantartásával. Ez idáig soha senki nem akarta magának beszerelni a készüléket, mindenki kérte a beüzemelést. Mivel a döntés lehetőségét illik megadni, ezért választható a saját magamnak szerelem opció is.

Megjegyzés:
– A víztisztítók speciális csatlakozókkal vannak ellátva, vízszerelvény boltban nem lehet hozzájuk alkatrészt kapni.
– A szerelési hibákból adódó meghibásodásokért nem vállalunk garanciát!

Döntés: Kérjek-e 1+9 év garancia kiterjesztést?
– Ez egy népszerű opció az ügyfeleim körében. Sokan vélekednek úgy, hogy kb. 10 évente a víztisztító csere programban lecserélik a készüléket. Ha pedig kérik a garancia kiterjesztést, akkor 10 évig nem kell aggodalmaskodni a mechanikai meghibásodások miatt. Az 1+9 év garancia kiterjesztés éves költsége 3000 Ft, amit nem előre egy összegben kell fizetni, hanem az éves  szervízdíjban fog jelentkezni.

Megjegyzés:
– Garancia kiterjesztés esetén a garancia nem csak részegységekre, hanem az egész készülék mechanikai meghibásodására vonatkozik.
–  A víztisztítóban elhelyezett szűrő betétek kosszal való eltömődése nem képezi garancia tárgyát. A szűrő betétek fogyóeszköznek minősülnek.

Ha megkérdezik tőlem, az új érdeklődők, hogy melyik készüléket ajánlom számukra, és milyen összeállításban, akkor az én ajánlásom a következő:
– Harmónia Vízforrás RO 100 víztakarékos víztisztító
– Kristály energetizáló
– Ásványi anyag visszasózó
– Kifolyó csap pedig ízlés szerint

Remélem, hogy ezzel a segédlettel tudtam segíteni a választásban.

Üdvözlettel: Lizák Sándor ügyvezető

HVF RO 100 Reverz Ozmózis víztisztító készülék nyíregyháza

HVF RO 100 Reverz Ozmózis víztisztító készülék nyíregyháza

Blog olvasói 10% kupon kód. A kosárban beváltható bármelyik víztisztítóra! 8U6CAP4K

Vásároljon víztisztítót blog olvasói kedvezménnyel!