Ez egy teljesen új sztori, ma történt meg velem, és muszáj megosztanom, mert az eszem megáll kategóriába tartozik. Felhív egy hölgy, akinek már kb. 12 éve van Reverz Ozmózis elvű, tartályos víztisztító készüléke. Panaszolja, hogy nemrég volt éves szűrőcsere a víztisztítóján, de megállt, nem ad vizet. Látja, hogy én hivatalos márka független szakszerviz vagyok, megtenném, hogy kimegyek megnézni, hogy mi a hiba, és mennyibe kerülne megjavítani?

Visszakanyarodva a történet elejére, el kell mondani, hogy 3 hónappal ezelőtt ez az ivóvíztisztító elvileg komplett szűrő cserén esett át. Egy szerelő kiment, a víztisztító készüléket elvitte, majd visszahozta. Mondta az ügyfélnek, hogy minden szűrő ki van cserélve, majd 23000 Ft szervízdíjat legombolt az ügyfélről. Kérdeztem is az ügyfelet, hogy miért nem itt cserélte ki a szűrőt? Én mindig helyszínen javítok. Tovább tart az oda vissza út, mint kicserélni a szűrőket. Időközben ezt a szerelőt telefonon már nem lehet utolérni hiába is próbálta az ügyfél többször is hívni. Mivel víz nélkül nem maradhat a család ezért muszáj volt új szerelő után nézni, aki rendbe hozza az előző szerelő munkáját.

teljesen elhasznalodott szuro

Az első teszt fázisban láttam, hogy teljesen el van dugulva a készülék, abszolút nem megy át rajta a víz. Számomra egy teljesen érthetetlen dologgal kerültem szembe, amit azt hittetem, hogy nincs pofája megcsinálni egy embernek, de ki kell jelenteni hogy van. Szétbontottam a készüléket és látom a fenti képen látható szűrőbetétet, ami nem hogy három hónappal ezelőtt nem volt kicserélve hanem, legalább három éve. Tapasztalataim szerint egy szűrő akkor kezd így össze zsugorodni a víznyomás hatására, amikor már több éve üzemben van, és eldugultak teljesen a pólusai. Felmerül bennem a kérdés, hogy vajon az elmúlt években hányszor vitte el ez a szerelő a készüléket, és hányszor hozta haza úgy, és fizettek ki az ügyfél által a szervízdíjat, hogy nem cserélte ki a szűrőket?

Ha azt vesszük alapul, hogy ennek a víztisztítónak szervizköltsége 23000 Ft volt, akkor látható, hogy tetemes összeggel csapta be az ügyfeleket. Azért mondom többes számban, mert aki becsap egy embert, az hajlamos arra, hogy ezt szokásává tegye, és másoknál is gyakorolja.

Talán nem is lenne ezzel olyan nagy probléma, ha egy olyan szakterületen csinálná meg ahol különösebben nem számít, ha egy alkatrész nem olyan nagyon kopott és nem cseréli ki. De ha belegondolunk az ivóvíztisztító az az emberi egészséget szolgálja, ebből egy család iszik, és főz. Azt állítani egy családnak, hogy rendben van a ivóvíztisztítója és közben nincs, az szerintem kicsit erős, és mellőz minden becsületet, felelősségteljességet.

Ehhez a sztorihoz hozzá kell még tenni, hogy csak az ivóvíz tisztító került elvitelre, a tartályt soha nem fertőtlenítette. Ha egy tartály nincs fertőtlenítve, és évről évre csak használva van, akkor nem kell azon csodálkozni, hogy egy ilyen hozzá nem értő szerelő által karbantartott víztisztító soha de soha nem fog igazán jó vizet adni.

A harmadik pikantériája a dolognak hogy mivel tönkrement az ügyfél ivóvíztisztítója két lehetőségen kell elgondolkoznia. Temérdek pénzért ismét felújítatja az ivóvíztisztítóját, holott most fizette ki a szervízdíjat nemrég, vagy vesz egy új készüléket. Mindez, amiatt mert egy szerelő elhanyagolt egy ivóvíztisztítót és az használhatatlanná vált. Az ilyen esetek azok, amikor el kell gondolkozni azon, hogy valójában mi a drága? Fizetni egy hozzáértő szakembernek, aki úgy szervizeli a készüléket, ahogy azt kell, vagy fizetni egy fullajtárnak, akinek a hibáit egy másik szerelővel kell kijavíttatni? Így gyakorlatilag szűrő csere háromszor annyiba került, mint eredetileg kerülnie kellett volna, mert a tartály is bedohosodott. Emellett ne felejtsük el mindazt a bosszúságot, amit ilyenkor átél egy ember. Maga az a tény, hogy éveken keresztül átvernek már az sem kellemes. De ha belegondolunk, hogy ez a szerelő játszik az emberek egészségével, akkor már sokkal komolyabb a dolog.

A történet tanulsága, hogy válogassuk meg azokat az embereket, akiket beengedünk a házunkba. Nézzük meg, hogy az adott szerelőnek, mekkora referenciája van, és nem mellesleg, hogy van-e egyáltalán vállalkozása. Lehet, hogy simlisbe kicsit olcsóbb a munka, de ha ez a végeredménye, akkor mit ér az egész?

Érdekességképpen említem, hogy ennek a víztisztítónak az éves szervizdíja nálam 22000Ft, ami tartalmazza a szűrők árát, a munkadíjat, a fertőtlenítést, és Nyíregyháza 20km-es körzetében a kiszállást is. Ja, és a szűrők ténylegesen bekerülnek. Honnan tudhatja ezt az ügyfél? Egyszerű. Direkt minden betétet otthagyok a mosogatóban.

lizak sandor sos mit igyak

Kérlek, iratkozz fel a hírlevelemre!

Ingyen letöltheted az S.O.S. Mit igyak? című e-bookom, amiben olvashatsz az ivóvizekről és a víztisztítókról.

Ezen felül a hírlevél tartalmazni fog egy a csekklistát, amivel könnyen felmérheted, hogy nálad milyenek a telepítési feltételek.