Segédlet víztisztító választáshoz

Ft

A segédletet nem kell megrendelni!  Legörgetve a lenti leírás részben olvasható. Részletesen bemutatásra kerülnek a készülékek, illetve ajánlás is található, hogy melyik készüléket kinek, és hová javaslom.

 

Leírás

Útmutató segédlet víztisztíó vásárláshoz

Ezt a rövid segédletet azért állítottam össze, hogy könnyebb legyen a választás a víztisztító berendezések között. A víztechnológiai szakágban eltöltött 18 év alatt, általában az alábbi kérdések merültek fel az emberekben. Igyekszem az eldöntendő kérdéseket logikai sorrendbe tenni. Azt gondolom, hogy ha valaki átgondoltan szeretne venni egy számára megfelelő ivóvíztisztító berendezést, akkor az alábbi listán végigmenve, és az útmutató segédletet használva, nagyon nem tud melléfogni.

Oldalamon csak membrán technológiás Reverz Ozmózis (Fordított Ozmózis) víztisztítókat forgalmazok. Miért? Mert ezek rendelkeznek a legkiemelkedőbb szűrési hatásfokkal. Fontos megjegyeznem, hogy ezt nem én állítom, ez a szakipar hivatalos álláspontja! Ezzel lehet vitatkozni, de attól még tény marad.

A kínált típusok között néha csak leheletnyi eltérések vannak, olykor pedig óriási a különbség. Bár minden berendezést, amiben van legalább egy darab szűrőbetét, víztisztítónak nevezünk, tudásban lényeges különbségek vannak.

Megpróbálom röviden összefoglalni, hogy melyik víztisztító mit tud, és kinek melyiket ajánlom. Pár döntést meg kell hozni a vásárlás menete során, ezért kérem, hogy olvassa el figyelmesen ezt a segédletet, és sokkal könnyebben fog menni a döntés. 

Mi  a membrán technológia? Az emberi sejthártya működésének modellezése egy berendezésben. Az Ozmózis folyamata az emberi testben is lezajlik. A félig áteresztő hártyán keresztül a folyadék a sűrűbb felől a hígabb felé áramlik, és közben a nemkívánatos anyagok kiszűrésre kerülnek. A Reverz Ozmózis, magyarul Fordított Ozmózis víztisztító lényegében több lépcsős szűréssel egészen 0.0001 mikronig kiszűri vízből a benne lévő szennyezettséget. A membránba egy ágon érkezik meg az előszűrt nyers víz, ami kettéválasztódik tisztított vízre, ami a tartályban pufferelődik, és a szennyvízre, ami a csatornába vezetődik. (Direkt átfolyós gépeknél nincs tartály, közvetlenül a csapra folyik a friss víz.)

A Reverz Ozmózis technológia rövidítve RO: 0,0001 (egy tízezred) mikron méretig eltávolítja a szennyeződéseket a vízből. (Vírusokat, baktériumokat, nehézfémeket, vízkövet, trihalogén metánokat, nitrátot, arzént, hormon és antibiotikum származékokat, ipari szennyeződéseket, stb..) A desztilláció után a legtisztább vizet ezzel az eljárással lehet előállítani. Átlagosan nézve a konyhai készülékek 90-95%-os hatásfokkal működnek. Az RO eltávolítja a vízből az ásványi anyagokat is. A magas szintű szűrésnél, már nem lehet kompromisszumot kötni. A NASA erre fejlesztette ki, hogy bármilyen koszos vízből tudjon iható vizet készíteni.

Megjegyzés:
– Pár méretarány a viszonyítás kedvéért, hogy mégis milyen magas fokú szűrésről beszélünk. Influenza vírus 0,1 mikron, Salmonella baktérium 0,6 mikron, emberi hajszál 0,2 mm.
– A Reverz Ozmózis technológiát a NASA tökéletesítette.
– A világban sok millió membrántechnológiás víztisztító üzemel.
– Mára sok városi víztisztító telep is használ ipari méretű Reverz Ozmózis víztisztítót, és az így előállított tiszta vizet hozzákeverik a városi csapvízhez.

Eldöntendő kérdések a víztisztító kiválasztása során:

Az első kérdésem az ügyfeleimhez, hogy vezetékes vagy fúrt kútvizet kell tisztítani? Ha vezetékest, akkor bármilyen készülék jó. Ha fúrt kútvizet, akkor csak szivattyús és automata öblítésű gépet alkalmazhatunk. (Fúrt kút esetében érdemes telefonon érdeklődni.)

Tartályos vagy tartály nélküli víztisztítót szeretnénk-e vásárolni? Mivel a konyhai víztisztító berendezések lassan tisztítanak (általában 6-12 liter/óra), ezért a tisztított vizet egy kisméretű tartályba nyomják. Ha az megtelik a víztisztító automatikusan leáll. Ebben az esetben egy tartálynyi folyamatosan pufferelt tisztított víz áll rendelkezésünkre. Vannak, akik nem szeretik a tartályokat és inkább egy nagyobb teljesítményű, drágább, de tartály nélküli direkt átfolyós készüléket választanak. Mindkét víztisztító ugyanazt a vízminőséget biztosítja.

Tartályos víztisztító: A kis konyhai víztisztítók olcsóbbak, és a szervizköltségük is kisebb, de ha keveset használják, és nem ürítik ki a tartályt legalább hetente egyszer, akkor pangó víz alakulhat ki. Az elmúlt 15 évben nagyon sok tartályos víztisztítót szervizeltem, és azt tudom mondani, hogy nincs a tartályokkal gond, ha az ügyfél rendszeresen szervizeltet és fertőtleníttet. A probléma azoknál az embereknél alakul ki, akik nagyon keveset használják a készüléket, és sokat hagyják állni a vizet a rendszerben. De szeretném felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy a helytelen üzemeltetés, nem a technológia hibája. Ugyanúgy, mint az sem az autógyártó hibája, ha valaki nem cseréltet olajat!

Előnyök:

– Alacsony beszerzési költség
– Alacsony karbantartási költség

Hátrányok:

– A tartály rendszeres leürítésére fokozott figyelmet kell fordítani
– A tartályban felmelegszik a víz
– A tartállyal szerelt gépek egy kicsivel nagyobb helyet foglalnak, mint a tartály nélküli gépek

Tartály nélküli víztisztítók: Az RO 800-as víztisztítónak a beszerzési és a fenntartási költsége is nagyobb egy kicsivel, viszont nincs tartálya, így mindig frissen tisztítja a vizet. A tisztítási teljesítménye 70 liter/óra, 1,1 liter/ perc. Ezzel a teljesítménnyel ugyanolyan gyorsan folyik a víz belőle, mint a tartályos gépekből. A készülék vízcsap kinyitására bekapcsol, és a vízcsap elzáráskor automatikusan kikapcsol. A direkt átfolyós gépek általában rendelkeznek egy plusz automata mosatási funkcióval, így minden indulásnál elvégez egy 18 másodperces mosatást, amivel kitisztítja az RO membránt. Ennek köszönhetően mindig tökéletesen tiszta vizet szolgáltat.

Előnyök:

– Biztos, hogy nem lesz tartályprobléma
– Mindig frissen készíti a vizet
– Nem melegszik fel benne a víz
– Kisebb helyet foglal, mint a tartályos gépek
– Fúrt kútra is szerelhető

Hátrányok:

– Magasabb beszerzési költség
– Valamelyest nagyobb karbantartási költség

 Személyes megjegyzés:
– Én személy szerint tartályos víztisztító berendezést használok, és tökéletesen meg vagyok vele elégedve. Nemrég vizsgáltattunk be egy 15 éves tartályos víztisztító berendezést, – ami rendszeresen volt végig szervizelve, fertőtlenítve -, és a vízvizsgálati jegyzőkönyv minden paraméterre tökéletes eredményt hozott.
– Az a meglátásom, hogy egyre olcsóbbak a tartály nélküli direkt átfolyós víztisztítók, és idővel teljesen ki fogják szorítani a tartályos gépeket a piacról.

Szükségem van-e nyomásfokozó szivattyúval szerelt víztisztítóra?
Ha a lakásban, házban a víznyomás stabilan 3-4 bár, akkor nem ajánlom az elektronikával szerelt készülékeket. Tökéletesen működnek a szivattyú nélküli gépek is, és áramot sem fogyasztanak. Ha viszont nagyon alacsony a házban a nyomás, akkor indokolt a szivattyús kivitel. Illetve fúrt kutak estében mindig ajánlott a nyomásfokozó szivattyús berendezés. 

Mit jelentenek a víztisztítók mellett feltüntetett vízarány számok?

Minden Reverz Ozmózis víztisztító mosatja önmagát tisztítás közben. Ez azt jelenti, hogy a membrán által kiszűrt vegyi és egyéb szennyeződéseket a lefolyóba üríti. A példa kedvéért, ha egy víztisztító 30 percig tisztít, akkor 30 percig mosatja ki magából vékony sugárban a szennyet. Vannak takarékosabb és kevésbé takarékos gépek, így készülék választáskor ez is egy szempont lehet. Vannak a piacon 1:1, 1:2, 1:3, 1:5 – ös vízaránnyal rendelkező gépek. Az első szám a tisztított, a második szám a mosató víz aránya. Egyértelműen az 1:1-es készülékek a legtakarékosabbak.

Melyik víztisztítót válasszam?
Ha már eldőlt, hogy tartályos vagy átfolyós víztisztító lesz vásárolva, akkor a készülék választás következik.

A víztisztítóknak van egy száma, pl. Harmónia Vízforrás RO 100. A 100-as szám a Reverz Ozmózis Membrán névleges teljesítményét mutatja gallonban. 1 gallon 4,1  liter, tehát a 100-as membrán napi 410 liter vizet képes előállítani, ami óránként 17 liter. A membránok lehetnek 50,75,100, a kis, és 2×400 gallonosak a direkt átfolyós készülékekben. Minél nagyobb a membrán, annál gyorsabban termel. Megjegyzés: a membránokon feltüntetett maximális teljesítmény csak 4-6 bár nyomás esetén valósul meg. Ha kevesebb a nyomás, csökken a vízhozam is. Általában a névleges teljesítmény felével szoktunk számolni.

Röviden megfogalmazom, hogy melyik készüléket kiknek ajánlom:

Harmónia Vízforrás RO 75: Teljesítmény 5-8 liter/óra. 1:3 vízarány. 12 literes tartály.  Nyomásfokozó szivattyú nélküli kivitel.
Ajánlom kis családoknak, kisebb irodáknak ahol napi 10-20 liter vízfelhasználásra számíthatunk.

Harmónia Vízforrás RO 100: Teljesítmény 6-12 liter/óra. 1:1 vízarány. 12 literes tartály.  Nyomásfokozó szivattyú nélküli kivitel.
Ajánlom családoknak, irodáknak, ahol a vízkivétel napi 20-30 liter.

Harmónia Vízforrás RO 100 turbó: Teljesítmény 12-17 liter/óra. 1:2 vízarány. 12 literes tartály.  Nyomásfokozó szivattyúval szerelt kivitel.
Ajánlom családoknak, irodáknak, ahol napi 30-40 liter vízfelhasználásra számíthatunk.
Ez a készülék fúrt kút esetén is használható.

RO 800 direkt átfolyós: Teljesítmény 70 liter/óra. 1:1 vízarány. Tartály nélküli direkt átfolyós.  Nyomásfokozó szivattyúval szerelt kivitel.
Ajánlom azoknak, akik tartály nélküli átfolyós rendszerű víztisztítót keresnek, továbbá nagy irodáknak, ahol sokan dolgoznak, és nagy a vízfogyasztás, kis üzemeknek, ahol napi 300-400 liter vízfelhasználásra számíthatunk. Ez a készülék fúrt kút esetén is használható.

Melyik kifolyócsapot válasszam?
Régen egyszerű volt a választás, mert összesen egy csap volt. Azóta jelentek meg új modellek, igazodva a modern konyhák elvárásaihoz.
Az alap csapok a krómozott 1 utas kifolyócsapok, amelyeknek 13 mm-es lyukat kell fúrni a mosogatótálcán vagy a munkapulton. Ezek a legolcsóbbak és a legegyszerűbben telepíthetőek. Ha valakinek régi a konyhája és nem szeretné extrázni, akkor tökéletes választás.
A 2 utas kifolyócsapokat akkor javaslom, ha a készülékre lesz szerelve lúgosító patron. Ebben az esetben lehet külön kivenni lúgosított és nem lúgosított vizet is. A csapnak 2 db13 mm-es lyukat kell fúrni. Ezt érdemes egyeztetni előzőleg, mert nem minden konyhában lehet beépíteni!
A 3 utas kifolyócsapok a legújabb fejlesztések közé tartoznak. Nem kell külön fúrni, hanem a hagyományos konyhacsapot ötvözi a víztisztító csappal. A konyhai mosogatócsap helyére kerül beépítésre. Kapható króm, matt króm, és 10 fajta gránit színben.

Megjegyzés:
– A csapokról beszerelési képeket lehet látni, minden víztisztítónak a bővebb termékleírásában.
– Ha három utas csap és lúgosító patron is lesz választva, akkor a lúgosítás bekeveréses megoldással kerül megoldásra. Ez azt jelenti, hogy a kifolyó csap előtt a lúgos és a tiszta víz 50-50% arányba keveredik.
– Három utas csapból a matt króm a legkedveltebb, és ár érték arányban is a legjobb választás.

Kérjek-e a víztisztítóra energetizáló modult?
Ez egy érdekes téma, mert a víz energetikája komoly berendezésekkel ugyan mérhető, de ez egy konyhában nem kivitelezhető. Ha hasonlítanom kellene, talán azt mondhatom, hogy olyan ez, mint az ima. Valaki vagy hisz benne vagy nem. A patron természetes kristályokkal van töltve, ezen folyik keresztül a tisztított víz. Az energetizáló a tartály és a csap közé van bekötve, így a kristályok frissen energetizálják a vizet. A víz átfolyásakor felveszi a Hegyikristály, Rózsakvarc, és Ametiszt rezgését, ami embertől függően hathat a szervezetre.
Megjegyzés:
– Mindenkinek hite szerint.
– A kristályok hatása a népi hiedelmekre, és tapasztalatokra épül.

Kérjek-e a víztisztítóra ásványi anyag visszasózó patront?
Talán ez a kérdés az, ami a legjobban megossza az embereket. Sok embernek nagy dilemma, hogy a tisztított  víz nagyon kevés ásványi anyagot tartalmaz, és így egészséges-e a fogyasztása? Mindenhol hallani, hogy márpedig az ásványi anyagokra az emberi szervezetnek szüksége van. Igen ez így van, csak az a kérdés, milyen formában, és honnan? Ez egy nagyon nagy és bonyolult témakör. Tudnám, de nem fogom kifejteni, hogy az emberi szervezet hogyan működik, és miként megy végbe az ásványi anyag felszívódás, és kiürülés. Röviden csak annyit mondok erről a témáról, hogy mindenki döntsön úgy, ahogy jónak érzi. Ha valaki úgy vélekedik, hogy szüksége van a tiszta vízbe az ásványok vissza adagolására, akkor kérje az ásványi anyag visszasózó patront. Ha valaki pedig azt szeretné, hogy a víz nagyon tiszta, és minden ballaszt anyagtól mentes legyen, akkor ne kérjen visszasózást.

Megjegyzés:
– A vízben lévő ásványi anyagok felszívódási aránya 3-5%.
– Az ásványi anyag visszasózó patron kevés ásványi anyagot old vissza a vízbe, mert nem cél az ásványvíz jellegű víz élőállítása, főleg a víz ízesítésről van szó.
– Az én  családom 15 éve ásványi anyag visszasózás nélkül issza a tisztított vizet, és még mindig élünk.

Kérjek-e a víztisztítóra PH+ lúgosító patront?
A víz lúgosítása szubjektív elbírálást igényel. Szintén csak azt tudom elmondani, hogy mindenkinek egyéni döntése, hogy mit szeretne és mi a fontos számára. De egy biztos, ez a megoldás jóval olcsóbb. mint venni a palackozott lúgos vizet.

Megjegyzés:
– Az üzemben lévő készülékek kb. 5%-án üzemel lúgosítás funkció.
– A lúgosító patront évente cserélni kell.

Kérjek-e a víztisztítóra UV csírátlanító lámpát?
Az UV lámpát a víz sterilizálására használjuk. A víztisztító által előállított tisztított vizet lehet vele 99,99%-ig csírátlanítani. A vezetékes vízből előállított tisztított víz mikrobiológiailag minimális kockázatot jelent, így mindenkinek egyéni döntése, hogy indokolt-e számára a víz teljes sterilizálása. Fúrt kútra való telepítéskor kimondottan ajánlott.

Megjegyzés:
– Ha a víztisztító készülékhez, ami nem igényel áramot, UV lámpát szerelünk, akkor a mosogatóban 220V-os elektromos csatlakozásra van szükség!
– Az UV égő 1-4 évente kiég, és cserélni kell. A csere UV égő ára 10 000 Ft-os nagyságrendet képvisel.
– Az UV lámpában kb. 2 dl víz áll, ha több órán át nincs használva a készülék, akkor az égő hőjétől a víz enyhén átmelegszik. Az átmelegedett langyos vizet célszerű kiengedni.

Beszereléssel vagy beszerelés nélkül kérjem a víztisztítót?
Nyíregyházától számolva 80km-es sugarú körben beszereljük a készülékeinket, illetve elvégezzük az éves szűrőcseréket.

Ha Ön körzeten kívül lakik, akkor ajánlom a Harmónia Vízforrás RO50 Quick típusú víztisztító készüléket. Ez egy kompakt, nagyon könnyen telepíthető gép, kevés szaktudás is elég a beszereléshez. A szűrőcseréhez nem kell szervizes szakember, a bajonettzáras szűrőket bárki magának is ki tudja cserélni kettő perc alatt.

Kérjek-e garancia kiterjesztést?
Ez egy népszerű opció az ügyfeleim körében. Sokan vélekednek úgy, hogy kb. 10 évente a lecserélik a készüléket. Ha pedig kérik a garancia kiterjesztést, akkor 10 évig nem kell aggodalmaskodni a mechanikai meghibásodások miatt. Az 1+9 év garancia kiterjesztés éves költsége 3000 Ft, amit nem előre egy összegben kell fizetni, hanem az éves  szervízdíjban fog jelentkezni.

Megjegyzés:
– Garancia kiterjesztés esetén a garancia nem csak részegységekre, hanem az egész készülék mechanikai meghibásodására vonatkozik.
–  A víztisztítóban elhelyezett szűrőbetétek kosszal való eltömődése nem képezi garancia tárgyát. A szűrőbetétek fogyóeszköznek minősülnek.

Melyik a legnépszerűbb és legtöbbet vásárolt víztisztító?

Tartályos kivitelben a Harmónia Vízforrás RO 100 víztakarékos víztisztító.

Tartály nélküliben pedig az RO 800 Excellent Gold.

Remélem, hogy ezzel a segédlettel tudtam segíteni a választásban.

Üdvözlettel: Lizák Sándor ügyvezető